Archive for the ‘kejuruteraan’ Category

Free Educational (KIDS) Software to download (Spex Classic & Tux Paint)

 

 

Alhamdulillah melepasi 7bulan pregnancy ni umi masih terdaya untuk menguruskan rumah dan homeschool anak2 (dan crocheting.. hehe). cuma dari segi kepantasan ‘hardisk’ dalam kepala umi ni je yg agak slow sikit hehe.. dah kureng pantas utk capai idea2 yg lebih advance tuk projek anak2. kebetulan pula anak2 pun macam tak de menunjukkan keutamaan utk ajak buat ape2 eksperimen/projek. sebab selalunya projek dorang datang dari permintaan mereka sendiri.

 

memandangkan dah diletakkan laptop Asus umi kat bilik belajo dorang supaya lebih banyak aktiviti boleh dipelbagaikan dalam bilik tu maka umi bercadang tambahkan je software yg sesuai dalam laptop. ada banyak software yg sangat ssuai tuk anak2. antaranya yang dua ni. (yang lain nanti umi update dgn projek/aktiviti anak2 yang berkaitan.)

 

1) Spex Classix…

untuk download free software ni klik je sini.

 

 

SpexClassicWith Spex you can design and furnish a room. Set the room sizes and a budget to spend and display furniture and fittings on simple graphs and a spreadsheet.

 

Curriculum Design & Technology  Design a room in a house, a classroom, a street, garden, moonbase, egyptian tomb, shop, pool, play area, it room, and a shopping list. See all the designs in plan view or 3D view
Mathematics  Great introduction to Spreadsheet modelling, budgets and graphs. Design your room to a budget, and display the results in a spreadsheet or a graph.
ICT Graphical Modelling   Ideal for Graphical Modellingdrag items into the plan, select, move, copy, paste and rotate* to see how the different ‘graphical elements’ fit together.
Age   5 to 14 yrs! For all ages but designed for primary school use and lower secondary school.
Ease of use Intuitive and simple. Spex is very easy to learn and operate, it has been used in schools for many years and is tried and tested.

(* spex items are hand drawn vector images and most of them rotate in 90 degree steps.)

How does it work?  (click on any image to enlarge)
1. 2.

Select a place to design.

Set budget and dimensions.

There are eleven places, or environments, you can choose to design.

Select a budget and dimensions.

 

4. 5.

Spex plan view.

Spex 3d view.

The room display can be toggled

between the plan view …

 

… and the 3d view.



7.

Spex bar graph.

Spex pie chart.

A bar graph showing items

in the room.

A pie chart showing

items in the room.


10.

Spex line graph.

A line graph of items and prices in the room.

SpexClassic includes the following places to design:

Spex Bedroom- Plan View

Spex Bedroom - 3D View.

Plan view of Spex Bedroom.

3D View of Spex Bedroom.


Spex Bedroom- 3D View

Spex Kitchen - Plan View.

3D view of a Spex Bathroom.

3D View of a Spex Kitchen.

Spex Lounge - Plan View

Spex Lounge - 3D View.

Plan view of a Spex Bedroom.

3D View of a Spex Bedroom.

Spex Garden - Plan View

Spex Garden - 3D View

Plan view of a Spex Garden

3D view of a Spex Garden.


Spex Egyptian Tomb - 3D View

Spex Moonbase - Plan View

3D view of a Spex Egyptian Tomb.

Plan view of a Spex Moonbase.


Spex Play - Plan View

Spex Play - 3D View

Plan view of a Spex Play.

3D view of a Spex Play.


 

 

panjang lebar lak umi paste pasai spex tu..(sori nak taip maleh hehe) so ni ada sikit cth yg anak2 buat kat umah..

 

contoh 1 dari fathimah

contoh 2 dari fathimah

 

 

contoh 1 dari Muhammad

contoh  2 dari Muhammad

 

 

2) software free kedua ialah Tux Paint.. 

untuk download Tux klik sini.

yang ni sangat bagus utk kanak2 umur 2tahun utk start belaja guna mouse, keyboard dan aplikasi komputer. ammar (3tahun) dah boleh gune mouse dgn baik (75%).

 

 

ammar (3 tahun) menggunakan PC Asus di bilik belajar mereka

 

contoh Tux fathimah

contoh Tux dari ammar

kesimpulannya seperti software Spex Classic bagus untuk beri pendedahan dunia baru (architecture, interior design) kepada anak2. mengajar mereka untuk menimbangkan faktor2, ciri2 yg sesuai (menggalakkan pemikiran logik dan kreatif) semasa sesi susunatur. selain tu masa dapat digunakan dgn baik.

Tux Paint pula, adalah aplikasi melukis, dan mewarna yang jauh lebih baik daripada beri anak2 guna paint je.

yang paling penting bg umi, adalah tidak memberikan anak2 main GAMES semata2 nak ajar mereka celik IT/Teknologi.. kali terakhir anak2 main PC games ialaj 3bulan lepas..

 kelebihan ada independent  software ni ialah apabila nanti tiba masa umi bersalin, pantang, agak bz dgn baby, tak sihat or kami berada di luar negara (balik kampung malaysia ler), software camni boleh menjadi teman belajar utk anak2 :) )

Projek Periskop (teropong kapal selam)

projek sepatutnya dah buat lebih sebulan lepas sebab muhammad teringin nak buat kapal selam daripada botoi mineral.. tapi umi tertangguh lak sebab maleh nak cari info pasai bende ni.. sebabnya umah takde tempat yg sesuai nak uji kapal selam tu nanti. tapi kesian lak so seminggu lepas tu umi try juge le godeh internet last2 jumpa projek buat teropong kapal selam ni atau pun dinamakan PERISKOP.

 

 projek PERISKOP yang dah siap

 

 

 

 

buat satu prototype dulu..

umi buat dulu projek tu sorang2 nak kasi faham dan tengok betul2 jadi ke. bila dah siap, dapat markah 80% je (umi yg mrkah sendiri) sebab cermin yg digunakan tak betul2 reflect dgn baik (bukan spesis cermin yg baik). so umi tangguhkan lagi projek ni

smpai jumpe cermin yg sesuai. akhirnya kelmarin selepas 5minggu ada rezeki juga nak buat PERISKOP ni sebabnya kebetulan ada beli CD pirate kartun Thomas tapi rosak lak, sekali cek CD tu sgt sesuai utk buat cermin PERISKOP :)

 

 

Bahan yg diperlukan:

1) kotak recycle sedia ada-kotak ubat gigi

2) CD yg dah tak guna-cek dulu boleh tak dijadikan cermin muka yg hampir perfect

3) selotep

4) pembaris panjang, jangka sudut

5) gunting ganas (yg boleh gunting kertas tebal)

6) hair dryer

7) link yang ssuai

 

 cara kerja:  

mula2 kena bagi idea kasar asal usul projek ni serta hasil yg ingin dicapai. so umi tunjukkan gambar kapal selam dan bgmana dia berfungsi.umi uji anak2 seperti kenapa kapal selam tenggelama tak macam kapal biasa, if dia dok dalam air camana dia nak tengok apa kat atas, kapal selam sangat besar, agak2 dia dok dalam laut ke sungai dan apa tujuan kapal selam dibina.

lepas tunjukkan gambar dan explain sikit dan minta anak2 tanya ape2 soalan, umi bitau yg kami takkan buat kapal selam kali ni sebab tak de tempat nak uji kapal tu nanti tapi kita boleh buat dulu teropong dia yg unik tu. so anak buat dah excited petang tu kami terus buat projek ni.

 

masa yg diperlukan ialah 1jam.

 

sebelum start potong sana sini, umi bg anak2 tengok video ni camana nak buat PERISKOP selain umi explain sikit dari link ni.terangkan juga konsep pantulan cahaya daripada website ni..

 

menyediakan cermin:  

1) bahagikan/tandakan cermin utk mendapatkan bahagian yg diperlukan.masa ni umi ajar anak2 camana nak buat garisan yg berserenjang

2) selepas garis, umi try gunting cd keras tu. nampaknya boleh tetapi kena tekan gunting lambat2 tapi dgn bertenaga. cuma masalahnya kesan guntingan sangat buruk sehingga pecah berderai kat guntingan tu.

3) so umi bitau anak2 tentang konsep ais yang cair apabila dipanaskan. pepejal–>cecair. konsep ni disamakan dengan CD.

4)CD akan di’lembutkan’ dengan dipanaskan melalui salah satu cara:   a) direndam dalam air panas, atau   b) diblow dgn hair dryer hingga panas

5) kita takkan nampak CD tu cair macam ais yg jadi air, tapi bila dipanaskan (bila pegang CD tu kita rasa agak panas jugale), kesan pemanasan tu kawasan tu akan lebih lembut dan kurang pecah kat bhgn guntingan tu.

–> masa ni umi terangkan sikit keadaan ‘biji2′ dlm CD/ais yg dipanaskan menggunakan rajah kat whiteboard.

6) akhirnya dapatle kita 4 keping ‘cermin’ yg sama besar

 

menyediakan ‘badan teropong’:  

1)lukis dan explain sikit kat whteboard camana konsep priskop yg nak dibina ni

2) umi terangkan kita nak letakkan cermin tu dalam keadaan baring pada sudut 45 darjah di atas dan bawah periskop.cermin akan dibaringkan di atas ‘katil’segitiga.

3) mula2 lukiskan dulu segitiga sama sisi ada bahagian atas dan bawha periskop. lepas tu umi ukurkan lebar ‘katil’ utk cermin. kemudian ukur semua pnjang sisi pada segitiga sama sisi.

4)pindahkan ukuran pada kertas keras. bina dua segitga/katil tu.

5) amik cermin tadi dan selotep kat ‘katil SEGITIGA’6)letakkan (selotep dan stapler) ‘katil’ cermin tu di posisi2nya7) kemaskini body teropong dgn selotep agar tak terbukak. 

ok dah siap dan boleh diuji :)

Fathimah cuba teropong muhammad dari bawah meja. dan PERISKOP juga boleh digunakan oleh anak dara untuk mengintai rombongan meminang di sebalik langsir hehe.. :)

 

alhamdulillah berjaya!

 

apa yg anak belajar/didedahkan daripada projek ni?  

1) tentang kapal selam dan fungsi periskop

2) cara kerja periskop

3) pendedahan teori pantulan cahaya

4) belajar mengambil/membuat ukuran dengan pembaris lurus –>garisan serenjang

5) membaca/membuat sudut 90 dan 45 darjah daripada jangka lukis

6) mengenali segitiga sama sisi

7) pendedahan kepada pertukaran bahan daripada pepejal kepada cecair melalui kaedah pemanasan

8) membina keyakinan diri utk terus berdikari

 

Projek Payung Terjun Mini: math & science fun

suatu malam semasa umi sedang baca buku di ruang tamu, muhammad datang dan tunjukkan umi benda bawah ni..

muhammad demo camana ‘bende’ ni berfungsi. rupanya ia adalah payung terjun versi perahan otaknya hehe.. muhammad masukkan straw pada kertas A4 dan selotep ia pd kertas. kertas tu dilipat supaya nampak macam belahan payung. kemudian dia lepaskan ‘payung terjunnya’ ke bawah. terhuyung hayang ‘payung terjunnya’ jatuh bebas tak bermaya…ehm nampaknya muhammad sedang eager nak buat payung terjun.

 

so ni bermakna projek seterusnya dgn anak2 ialah membuat payung terjun mini.. :)

 

pada hari yang lainnya (selepas umi cek website yang sesuai +umi study dulu konsep payung terjun ni), umi panggil anak2 dan tunjukkan gambar di google image, orang yang pakai payung terjun. umi tunjukkan juga kemalangan payung terjun (yg tak ngeri le). tujuannya adalah utk memastikan bahawa anak2 faham cara org guna payung terjun ni, dan juga malapetaka yang terjadi apabila payung terjun tak dilipat, diselenggara, dibuat tidak ikut nisbah dan bahan yang sesuai dgn beban etc.

 

ok terus kepada projek kami.

 

bahan2:

1)plastik sampah

2)benang biasa

3)selotep, gunting

4)marker permanent

5)pinggan kertas bulat/ape2 je yg bole bg bentuk bulat pd plastik

6) link yang ssuai : link 1 dan link 2

iniler bahan2nya..

 

berikut ialah cara kerja pula..

untuk payungnya:

1)mula2 trace pinggan kertas atas plastik guna marker (anak2 buat)

2)gunting pelan2.. (umi guntingkan tapi anak2 tolong regangkan plastik)

3)lepas tu tunjukkan anak2 bulatan ni kita panggil.. bulatan ler or circle..

4)sekarang tunjukan anak2 camana kita boleh bahagikan bulatan ni kepada beberapa bahagian yang sama besar..

5)umi bitau dulu umi nak bahagi kepada 8 bahagian.

6)umi lipat dua dulu. then bitau sekarang ni nama dia separuh sebab dah dibahagi dua. atau 1/2 ->satu daripada dua bahagian

7)kemudian lipat sekali lagi , maka jadi suku atau 1/4

8)lipat lagi maka jadi 1/8..mula2 anak blank mane datang nombor 8, yg dorang nama hanya 1piece of pizza! hehe

9)so umi buka plastik tu jadi bulatan penuh semula.. tadaaaa.. ada nampak garisan halus lipatan pembahagian 8 tadi..

10)umi trace garisan lipatan halus tadi dengan marker.. dan labelkan bersama2 mereka no.1-8… so dapatle anak melihat di sini rupanya datang nombor 8 tadi.. anak2 gilir2 bilang  jumlah2 sudut tu..maybe utk confirmkan memang dapat 8..

 

plastik yang dibahagikan dan dilabel dengan 8 kawasan yang sama beso..

 

ok, lepas tu ajar anak tentang DIAMETER, iaitu panjang dari no sekian kepada sekian..cthnya dari 8 ke 4 ialah panjang diameter bulatan ni (letak benang bergilir2 dari satu hujung ke satu hujung titik)

bila anak2 dah kata ohhh.. (mata bersinar2 seolah2 faham pasai diameter tu hehe..) sambung lak dgn definisi JEJARI, iaitu dari titik tengah bulatan ke mana2 nombor..

 

 

sekarang ni nak ukur panjang benang utk ikat pada payung terjun nanti.. ukurannya ialah MESTI LEBIH PANJANG DARI DIAMETER (inile tujuan ajar pasai diameter tu). buat 4 utas benang yg sama panjang..

 

lepas tu selotep benang2 di setiap nombor, untuk payung kami ni umi amik nombor ganda 2 je, maknanya ada 4 helai benang je.. hujung benang disimpulkan dan diletakkan beban kecil. kami selotep lego kecil. sebelum uji payung kami ni, umi bitau beban ni ibarat orang la..

 

menguji payung terjun

pegang payung terjun pada bahagian tengah. berdiri di tempat paling tinggi. tutup kipas. lepaskan. disebabkan payung ringan maka dia akan turun perlahan2 ke bawah. manakala beban yang ringan memastikan payung turun lurus ke bawah.

 eksperimen tambahan:

kemudian anak2 buat (dgn bantuan umi ) payung terjun bentuk segiempat pula dan saiz yg lebih besar. mula2 anak letakkan beban yg sama berat spt payung terjun bulat. hasilnya payung empat segi melayang ke sisi.. kemudian lego di tambah. apabila payung besar dilepaskan baru ia jatuh lurus ke bawah.analoginya sama macam jika payung terjun sebenar tu tak dibuat ikut nisbah yang sesuai dengan berat manusia, maka ia melayang ke sisi etc.

 

selain tu payung besar jatuh lebih cepat ke lantai berbanding payung bulat sebab ia lebih berat.  perbezaan bentuk samda empat segi atau bulat takdele pula beri kesan ketara pada eksp. kami ni.

 

kita juga boleh bitau kat anak2 payung terjun ni turun ke bawah sebab ada tarikan graviti, walaupun dia melayang2 lama mana pun, dia akan jatuh juga nanti..

 

 

alhamdulillah eksperimen ni sangat menyeronokkan buat anak2..cubale lagipun bahan2nya sangat mudah diperolehi di rumah.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Permata Umi Ayah
Belajar Niat solat..
*SPONSOR* Sweetmuslimah.com
kategori
gobok