Free Educational (KIDS) Software to download (Spex Classic & Tux Paint)

 

 

Alhamdulillah melepasi 7bulan pregnancy ni umi masih terdaya untuk menguruskan rumah dan homeschool anak2 (dan crocheting.. hehe). cuma dari segi kepantasan ‘hardisk’ dalam kepala umi ni je yg agak slow sikit hehe.. dah kureng pantas utk capai idea2 yg lebih advance tuk projek anak2. kebetulan pula anak2 pun macam tak de menunjukkan keutamaan utk ajak buat ape2 eksperimen/projek. sebab selalunya projek dorang datang dari permintaan mereka sendiri.

 

memandangkan dah diletakkan laptop Asus umi kat bilik belajo dorang supaya lebih banyak aktiviti boleh dipelbagaikan dalam bilik tu maka umi bercadang tambahkan je software yg sesuai dalam laptop. ada banyak software yg sangat ssuai tuk anak2. antaranya yang dua ni. (yang lain nanti umi update dgn projek/aktiviti anak2 yang berkaitan.)

 

1) Spex Classix…

untuk download free software ni klik je sini.

 

 

SpexClassicWith Spex you can design and furnish a room. Set the room sizes and a budget to spend and display furniture and fittings on simple graphs and a spreadsheet.

 

Curriculum Design & Technology  Design a room in a house, a classroom, a street, garden, moonbase, egyptian tomb, shop, pool, play area, it room, and a shopping list. See all the designs in plan view or 3D view
Mathematics  Great introduction to Spreadsheet modelling, budgets and graphs. Design your room to a budget, and display the results in a spreadsheet or a graph.
ICT Graphical Modelling   Ideal for Graphical Modellingdrag items into the plan, select, move, copy, paste and rotate* to see how the different ‘graphical elements’ fit together.
Age   5 to 14 yrs! For all ages but designed for primary school use and lower secondary school.
Ease of use Intuitive and simple. Spex is very easy to learn and operate, it has been used in schools for many years and is tried and tested.

(* spex items are hand drawn vector images and most of them rotate in 90 degree steps.)

How does it work?  (click on any image to enlarge)
1. 2.

Select a place to design.

Set budget and dimensions.

There are eleven places, or environments, you can choose to design.

Select a budget and dimensions.

 

4. 5.

Spex plan view.

Spex 3d view.

The room display can be toggled

between the plan view …

 

… and the 3d view.



7.

Spex bar graph.

Spex pie chart.

A bar graph showing items

in the room.

A pie chart showing

items in the room.


10.

Spex line graph.

A line graph of items and prices in the room.

SpexClassic includes the following places to design:

Spex Bedroom- Plan View

Spex Bedroom - 3D View.

Plan view of Spex Bedroom.

3D View of Spex Bedroom.


Spex Bedroom- 3D View

Spex Kitchen - Plan View.

3D view of a Spex Bathroom.

3D View of a Spex Kitchen.

Spex Lounge - Plan View

Spex Lounge - 3D View.

Plan view of a Spex Bedroom.

3D View of a Spex Bedroom.

Spex Garden - Plan View

Spex Garden - 3D View

Plan view of a Spex Garden

3D view of a Spex Garden.


Spex Egyptian Tomb - 3D View

Spex Moonbase - Plan View

3D view of a Spex Egyptian Tomb.

Plan view of a Spex Moonbase.


Spex Play - Plan View

Spex Play - 3D View

Plan view of a Spex Play.

3D view of a Spex Play.


 

 

panjang lebar lak umi paste pasai spex tu..(sori nak taip maleh hehe) so ni ada sikit cth yg anak2 buat kat umah..

 

contoh 1 dari fathimah

contoh 2 dari fathimah

 

 

contoh 1 dari Muhammad

contoh  2 dari Muhammad

 

 

2) software free kedua ialah Tux Paint.. 

untuk download Tux klik sini.

yang ni sangat bagus utk kanak2 umur 2tahun utk start belaja guna mouse, keyboard dan aplikasi komputer. ammar (3tahun) dah boleh gune mouse dgn baik (75%).

 

 

ammar (3 tahun) menggunakan PC Asus di bilik belajar mereka

 

contoh Tux fathimah

contoh Tux dari ammar

kesimpulannya seperti software Spex Classic bagus untuk beri pendedahan dunia baru (architecture, interior design) kepada anak2. mengajar mereka untuk menimbangkan faktor2, ciri2 yg sesuai (menggalakkan pemikiran logik dan kreatif) semasa sesi susunatur. selain tu masa dapat digunakan dgn baik.

Tux Paint pula, adalah aplikasi melukis, dan mewarna yang jauh lebih baik daripada beri anak2 guna paint je.

yang paling penting bg umi, adalah tidak memberikan anak2 main GAMES semata2 nak ajar mereka celik IT/Teknologi.. kali terakhir anak2 main PC games ialaj 3bulan lepas..

 kelebihan ada independent  software ni ialah apabila nanti tiba masa umi bersalin, pantang, agak bz dgn baby, tak sihat or kami berada di luar negara (balik kampung malaysia ler), software camni boleh menjadi teman belajar utk anak2 :) )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to “Free Educational (KIDS) Software to download (Spex Classic & Tux Paint)”

  • casey-jane knight:

    spex classic+ is arsum icsept you can not dawnload it very easy i think you shod make it easyer to dooun load it thnk you very much if you do make it easyer to dounload.

    [Reply]

Leave a Reply

Permata Umi Ayah
Belajar Niat solat..
*SPONSOR* Sweetmuslimah.com
kategori
gobok